Wat is het verschil tussen 18 en 14 karaat goud?

Wat is het verschil tussen 18 en 14 karaat goud?

Wat is het verschil tussen 14 en 18 karaat goud?

Je hebt misschien al gemerkt dat onze ringen, armbanden en andere juwelen verkrijgbaar zijn in 14 of 18 karaat goud. Maar wat is nu juist het verschil? Hieronder lees je het antwoord.

Het karaat gehalte

Karaat, afgekort als ‘K’, is een eenheid die het gehalte van edelmetalen in een legering aanduidt. Dit cijfer geeft dus aan hoeveel zuiver goud een sieraad bevat.

Het verschil tussen 14 en 18 karaat goud ziet er als volgt uit:

  • 14 K bevat 58,5% puur goud
  • 18 K bevat 75,0% puur goud

Hoe hoger het karaat, hoe dieper de goudkleur van het sieraad.

24 K goud is niet geschikt voor juwelen

Puur goud heeft een waarde van 24 karaat. Hoewel dit tot de verbeelding spreekt, wordt puur goud niet gebruikt in sieraden. Daarvoor is het te zacht en gevoelig voor slijtage.

Net daarom maken we steeds een legering door toevoeging van andere metalen (zoals koper, zilver of palladium). Die maken het sieraad sterker. Bovendien laten deze metalen ons toe om de kleur te wijzigen, bijvoorbeeld naar rosé goud of witgoud.

Karaat goud en de prijs

Sieraden van een hoger karaat zijn duurder, toch? Dat is niet altijd het geval. Er zijn een aantal zaken om mee rekening te houden:

  • De materiaalhoeveelheid: een dikke armband van 14 karaat kan duurder zijn dan een dunne armband van 18 karaat, simpelweg omdat er meer goud nodig is.
  • De ontwerpkosten: sommige ontwerpen vragen meer tijd dan andere. Een sobere 18 K gouden trouwring kan dus goedkoper uitvallen dan een 14 K ring met een complexe vorm.

Tenslotte is er nog de goudkoers. De prijs van goud evolueert over de jaren heen. Daar hebben wij helaas geen invloed op.

©2018 Wim Meeussen Goudsmid & JuwelenProduct infoWebdesign Antwerpen - Koen Michielsen