Waarom draagt men een trouwring links?

Waarom draagt men een trouwring links?

Trouwring rechts of links?

Aan welke hand moet een trouwring? Links of rechts? Die vraag krijgen we regelmatig te horen van kersverse koppeltjes. Het antwoord is eigenlijk heel simpel: een trouwring draag je aan de linkerhand. Dat is traditie in België. Toch zijn er enkele uitzonderingen…

Een trouwring aan de linkse ringvinger

De oorsprong van deze ‘regel’ vinden we bij de Romeinen. Zij geloofden dat er een ader rechtstreeks tussen het hart en de vierde vinger van de linkerhand liep. Die kreeg de naam “Vena Amoris”, letterlijk vertaald als “ader van de liefde”.

Een trouwring aan de linkse hand is dus een symbool van liefde, omdat de afstand met je hart kleiner is dan bij de rechterhand. Romantisch, toch?

Soms ook rechts

Niet iedereen draagt een trouwring links. In sommige regio’s kiest men voor de rechterhand, voornamelijk door geloofsovertuigingen. Denk bijvoorbeeld aan protestanten of orthodoxen. En bij bepaalde geloven wisselt de ring van hand indien de wederhelft sterft. Dus hoewel we in België een trouwring links dragen, is dat niet overal het geval.

Vrije keuze

De keuze om een trouwring links of rechts te dragen heeft dus een lange geschiedenis en verschilt van regio tot regio. Toch blijft dit vooral een vrije keuze. Draag je een ring liever rechts? Geen probleem, doe dat gewoon!

Sommige mensen denken ook aan de praktische kant. Linkshandigen die hun trouwring willen beschermen tegen schade, kunnen bijvoorbeeld overwegen om de ring aan hun rechterhand te dragen.

©2018 Wim Meeussen Goudsmid & JuwelenProduct infoWebdesign Antwerpen - Koen Michielsen