Wat is sterling zilver?

Wie door onze collectie zilveren ringen, oorbellen of halsketting bladert, ziet regelmatig de term ‘sterling’ terugkomen. Maar wat betekent dat nu precies? En wat zijn de cijfers die erbij worden vermeld? In dit artikel vind je wat meer uitleg.

Een legering met zilver

Wist je al dat zilveren juwelen nooit uit 100% puur zilver bestaan? Dat is namelijk te zacht. Om een sterker metaal te bekomen, maken we een legering. Dit metaalmengsel bestaat uit zilver en een klein beetje koper (of een ander metaal). Zo is het makkelijker bewerkbaar en gaat het langer mee.

De zuiverheid

De hoeveelheid puur zilver dat in een sieraad zit, drukken we uit in cijfers. Een verhouding 925/1000 bestaat voor 92,5% uit zilver en 7,5% andere metalen (meestal koper). De verhouding 835/1000 is dan weer 83,5% puur.

In heel wat landen is er een minimum zuiverheid voordat men iets zilver mag noemen. Bij onze noorderburen is dat bijvoorbeeld 800 duizendste.

Sterling zilver

Sterling zilver heeft een specifieke zuiverheidsgraad. Deze legering bestaat uit 92,5% puur zilver – of 925 duizendste. De naam Sterling zilver is afkomstig van het oud-Engelse woord “steorling’, wat “met een kleine ster” betekent. Het verwijst naar zilveren Normandische munten die met een ster bedrukt werden.

©2018 Wim Meeussen Goudsmid & JuwelenProduct infoWebdesign Antwerpen - Koen Michielsen