Welke diamantvormen zijn er?

Welke diamantvormen zijn er?

Welke diamantvormen zijn er?

Je wil een gouden of zilveren juweel kopen met een diamant? Dat is een goed idee. Maar heb je al nagedacht over de snijvorm? Want diamanten komen in verschillende vormen. Hieronder vind je een overzicht.

De top 10 diamantvormen:

Dit zijn de 10 meest populaire snijvormen voor diamanten:

Welke diamantvormen zijn er?

1. Ronde diamant

De overgrote meerderheid van alle diamanten wordt in een ronde vorm gesneden. Vooral de briljant-snijvorm is erg populair. Die heeft 58 facetten. Op deze manier wordt de lichtreflectie geoptimaliseerd.

2. Prinsesdiamant

De prinsesvorm is erg geliefd bij koppeltjes – als verlovingsring of trouwring. Deze diamant heeft een vierkant bovenaanzicht, terwijl het zijprofiel op een omgekeerde piramide lijkt. Doorgaans is deze diamantvorm goedkoper dan haar ronde variant, omdat er minder snijafval is.

3. Ovale diamant

Ovale diamanten zijn de uitgerekte versies van ronde briljanten. Ideaal voor wie houdt van de ronde vorm maar toch iets meer uniek wil. Nog een voordeel: door een ring met een ovale diamant zien je vingers er langer en smaller uit.

4. Marquisediamant

De marquisediamant lijkt op de ovale snijvorm, maar met scherpere uiteinden. Dit ontwerp heeft de grootste kroonoppervlakte van alle diamantvormen. De oorsprong vinden we bij koning Lodewijk XV van Frankrijk. Hij liet een diamant maken voor Jeanne Antoinette Poisson, markiezin van Pompadour, geïnspireerd door haar lippen. Zo weet je meteen vanwaar de naam komt.

5. Peervormige diamant

Een combinatie van de ronde diamant en marquisediamant, met een punt aan één uiteinde. De peervormige diamant lijkt wel op een fonkelende traan. Hoewel de breedte durft te variëren, is symmetrie erg belangrijk binnen het ontwerp. Deze vorm is een populaire keuze voor hangers en oorbellen.

6. Kussendiamant

De ‘cushion cut’ is een vierkante diamant met afgeronde hoeken. Hierdoor lijkt hij een beetje op een kussen. Deze klassieke diamantvorm bestaat al meer dan 200 jaar en blijft een bestseller voor ringen en andere juwelen.

7. Emerald diamant

Deze slijpvorm bestaat uit concentrische, rechthoekige facetvlakken. De bovenkant is vlak, terwijl de zijkant doet denken aan een trap. Oorspronkelijk gebruikte men de emerald cut enkel voor smaragden, maar tegenwoordig zien we die ook terug bij diamanten.

8. Asscher diamant

De Asscher diamant werd ontwikkeld door de gelijknamige broeders uit Nederland. Ze namen de emerald als basis, maar kozen voor een rechthoekige snijvorm. Bij dit ontwerp komt de kleur, zuiverheid en helderheid mooi tot uiting, wat perfect is voor sieraden.

9. Radiant diamant

Een vierkante of rechthoekige diamant met afgeslepen hoeken, dat is de radiant in een notendop. Deze snijvorm houdt het midden tussen een kussendiamant en de prinsesdiamant. De 70 facetten zorgen voor een mooie schittering.

10. Hartvormige diamant

Hét symbool voor liefde en romantiek. Deze snijvorm is ideaal voor sieraden waarmee je een huwelijksaanzoek, trouw of huwelijksverjaardag viert. Met een hartvormige diamant zit je altijd goed.

©2018 Wim Meeussen Goudsmid & JuwelenProduct infoWebdesign Antwerpen - Koen Michielsen